Header

Display_paddy_breathnach_jpeg_1
GOŚCIE

Paddy Breathnach

Director
Paddy Breathnach zaczął swą pracę w charakterze reżysera od filmów dokumentalnych poświęconych historii naturalnej. Jego pierwszy film fabularny, „Ailsa”, otrzymał nagrodzę dla Najlepszego Debiutu/Drugiego Filmu na Festiwalu Filmowym w San Sebastian. Kolejny film Breathnacha, „I Went Down” (BBC films), z Brendanem Gleesonem w roli głównej, także został nagrodzony wyróżnieniem dla młodych reżyserów w San Sebastian w 1997 i otrzymał nagrody za najlepszą reżyserię w Salonikach i Bogocie.
Najnowszy film Paddy’ego Breathnacha to „VIVA”, w którym wystąpili m.in. Jorge Perrugoria, Luis Alberto Garcia oraz Hector Medina, miał swoją światową premierę w Telluride w 2015.
Paddy Breathnach jest członkiem zarządu irlandzkiego stowarzyszenia reżyserów Screen Director’s Guild of Ireland oraz Irlandzkiego Instytutu Filmowego.
Filmografia:
2015 Viva 
2012 An oíche a gineadh m'athair (dokumentalny)
2008 Freakdog
2007 Shrooms
2004 Man About Dog
2001 Blow Dry
1997 I Went Down
1996 W.R.H. (serial dokumentalny)
1995 The Long Way Home
1994 Ailsa

Serwis transatlantyk.org używa plików cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na ich użycie. ZAMKNIJ